Porumbelul Uriaș Maghiar- standard
Clasificare :
Standard EE nr. 002 / H
Grupa 1 - Porumbei de formă sau de utilitate.
Originea: Ungaria.
Proveniența: ar fi fost adus pe teritoriul Ungariei în timpul ocupației turcești, asemănându-se mult cu o rasă turcească din regiunea Izmir.
Impresie generală: rasă de porumbel cu corp uriaș, piept lat, cu o ținută joasă a corpului, moț circular, picioare încălțate, constituție armonioasă ce exprimă putere și eleganță.
Constituția: corp îndesat cu piept lat, musculos; lungime totala de la cioc la capătul cozii este de 40-50 cm. Corpul are o musculatură bine dezvoltataă care acoperă armonios scheletul puternic. Ținuta este puțin diferită față de orizontal, pieptul fiind puțin săltat, iar spinarea descendentă. Capătul cozii nu atinge solul. Greutatea masculilor este de 900-1000g, iar a femelelor de 850-900 g. Aceasta este atinsă după vârsta de 2 ani! Înălțimea este de 25-28 cm.
Capul: lat, puternic, ușor alungit; fruntea înaltă, bombată; creștetul lat, ușor descendent până la ceafă. Poartă pe ceafă un mare moț circular care nu este lipit de cap. Are poziție de evantai și la capete formează doua rozete. Penajul moțului este bogat, dens, drept, având cca. 2 cm înălțime. Formează un semicerc perfect care se întinde de la o ureche la alta. Între partea din spate a moțului și penajul coamei exista o ușoară linie de demarcație.
Ochii: la rasa albă și bălțat pe alb, irisul e întunecat, iar la celelalte este galben. Genele sunt înguste. La albi si tărcați cu cap alb, ochii au culoare roșie portocalie, la celelalte culori sunt cenușii.
Ciocul: ceva mai lung decat mijlociu, gros la bază, subțiindu-se progresiv. Partea superioară se apleacă ușor peste cea inferioară. La exemplarele închise la culoare are nuanță maronie, la cele deschise are culoarea osului. Lungimea este de cca. 2,5 cm; nările sunt dezvoltate și pudrate cu alb.
Gâtul: scurt și gros cu penaj deosebit de bogat, este purtat vertical. Bărbia este ușor scobită.
Pieptul: lat, adânc, bombat, ușor săltat.
Spatele: lat în umeri, urmează spre coadă o linie continuă, descendentă.
Aripile: de lungime mijlocie, strâns lipite de corp. Remigele principale sunt ușor curbate fără a avea forma de sabie și se odihnesc pe penele cozii fără să se întretaie sau să depășească lungimea acestora. Anvergura este de 90-100 cm.
Coada: urmează linia spatelui fără să atingă solul. Se compune din 12 rectrice tari, drepte, late, bine strânse. Are lățimea a două pene. Glanda uropigiană este obligatorie.
Picioarele: scurte, cu osatură puternica, au aplomb moderat și sunt acoperite cu penaj bogat, dens si lung. Se deosebeste penajul fluierelor, gambelor si degetelor. Acestea formează împreună penajul picioarelor lung de 15-18 cm cu tija tare, lama lată, suprapus pe trei rânduri. Stratul din mijloc, mai lung este susținut de cel de deasupra și cel de dedesubt. Pintenii sunt foarte lungi.
Penajul: este bogat, mai lung decât obișnuit, puțin înfoiat, unicolor sau o combinație din cel mult doua culori.
Culori: la unicolori se întâlnesc: albi, negri, roșii, galbeni, albaștri cu dungi, guți, guți închiși, argintii. Apoi în culorile de mai sus, în proporții egale pe fond alb, sunt bălțații și tigrații. La cordiformi capul, partea de sub cioc pana aprox. 8 cm adâncime, remigele, încălțătura și coada sunt albe; celelalte părți sunt colorate. Există și exemplare de porumbei cu bălțătura revărsată sau brumată.
Greșeli grave: moț ascuțit, căzut; lipsa rozetelor; corp mic, subțire, lung; coada bifurcată, purtată ridicat; aripi trenate; încălțătura mică; ochi perlă; picioare lungi; statura înaltă.
Mărime inel: 15 mm
*Notă: Preluare de pe
acka.ro, mici completări aduse de subsemnatul.